2019年4月19日(金)13:00~16:10 第126回「制度と組織の経済学」研究会 (共催:IPP研究会)

第126回「制度と組織の経済学」研究会
■日時:2019年4月19日(金)13:00-16:10
■場所:大阪大学豊中キャンパス OSIPP棟  6階会議室
【発表者】
講師:清水崇 氏(神戸大学)
議題:"How to Really Open the Door: An Economic Analysis on the Risk of Voice"
Abstruct
It has been widely reported that many employees hesitate in voice or upward communication informing about (potentially) serious problems because they perceive it would bring negative consequences for them. In this paper we consider a dynamic model in which employee's efforts and their consequences are only observable to him and his voice is necessary to regain a good state of organization. We show that efficiency wage helps to make the value of relationship internalized with the employee. We also discuss the effects of exit and loyalty on voice.
講師:石田潤一郎 氏(大阪大学)
議題:"Rewarding Mediocrity? Optimal Regulation of R&D Markets with Reputation Concerns (co-authored with Chia-Hui Chen)"
Abstract
In this paper, we consider a dynamic signaling model of an R&D market in which a researcher can choose either a safe project (exploitation) or a risky project (exploration) at each instance. We argue that there are substantial efficiency gains from rewarding minor innovations above their social value and further that it is indeed superior to rewarding major innovations directly, even when those minor innovations are intrinsically valueless in themselves. When only major innovations are rewarded, the R&D market eventually shuts down due to a version of the lemons problem. Rewarding minor innovations is actually conducive to major innovations as it induces self-sorting among researchers, which is essential in providing time and resources necessary for more productive ones to take riskier but more ambitious approaches. This result draws clear contrast to the static counterpart where such a scheme can never be optimal. Our model also exhibits reputation dynamics which capture a pervasive view in academia that "no publications are better than a few mediocre publications" at an early stage of one's career.

■共催:IPP研究会( http://www.osipp.osaka-u.ac.jp/ipp/index.html
■お問い合わせ:東京大学社会科学研究所 中林真幸研究室
>>詳しくはこちら (リンク先 https://sites.google.com/site/theoeio/Home )